niedziela, 12 stycznia 2014

14. Ciasto serowe z brzoskwiniami



Witajcie!


Obiecałam zdjęcie ciasta i przepis (jeśli wyjdzie). Wyszło i już dotrzymuję obietnicy :)




Oryginalny przepis znalazłam na blogu Raj dla podniebienia. Jednak nieco go zmodyfikowałam, jako że jestem w trakcie walki ze zbędnymi kilogramami. Oczywiście i tak się nim nie opycham, ale mimo wszystko wolałam zmniejszyć nieco jego kaloryczność ;)


Składniki:
1kg twarogu 
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru (chociaż spokojnie można użyć mniej, bo i tak jest bardzo słodkie)
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki mleka 2% 
3 duże paczki herbatników 
puszka brzoskwiń w syropie
gorzka czekolada (do dekoracji)


Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce twarogu i utrzeć na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, przestudzoną wlewać cienkim strumykiem do masy serowej i zmiksować na niższych obrotach miksera. 1/4 masy wymieszać z drobno pokrojonymi brzoskwiniami. W blaszce ułożyć herbatniki, wylać na to masę serową, ułożyć warstwę herbatników, na to wylać masę z brzoskwiniami, ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wierzch posmarowałam resztką masy serowej wyskrobaną z miski i posypałam wiórkami gorzkiej czekolady.
Należy pamiętać o dobrym schłodzeniu ciasta, ponieważ masa wychodzi dość rzadka. Ja swoje wyjęłam z lodówki po ok. 3 godzinach.


Jak widzicie nie ma tu ani karmelu, ani bitej śmietany. Jednak jest masło i sporo cukru. Ale nie mogę sobie odmówić kawałeczka :) Tłumaczę się tym, że przecież są tam owoce ;D


Pozdrawiam i życzę smacznego 
Cynthia

1 komentarz:

  1. Witam! Bardzo podoba mi się Pani modyfikacja ciasta;) Ciesze się, że wykorzystała Pani przepis i życzę wielu kulinarnych inspiracji! Pozdrawiam, Renula;)

    OdpowiedzUsuń